Partner login

Niet zo maar een duimstok

Hultafors - België

De mens heeft altijd een behoefte om afstand te meten, en deze afstanden zijn zij altijd gebaseerd geweest op de mens en wat we kunnen bereiken. Dit is de reden waarom de metingen als 'axe-cast', 'speer-cast' en 'pijl-schot' heel natuurlijk voelde en vanzelfsprekend voor eerdere generaties. De afstanden waren niet zo precies, maar men had toch een aardig idee van.

Imagecaption=Werk aan het Empire State Building, 1930s.Met de Romeinen kwam er vraag naar meer precisie. Zij introduceerden het concept van de Milia, van mille passus, die later 'mijl' werd. Mille passus betekent simpelweg 'duizend passen'. Een pas was ongeveer anderhalve meter, dus een milia zou neerkomen op 1.500 meter vandaag.

In de tijd van de Franse Revolutie, was de orde van de dag 'uit met de oude, in met het nieuwe' om te proberen het leven makkelijker maken. In 1790, gaf de Nationale Assemblee van Talleyrand de opdracht aan de Koninklijke Academie van Wetenschappen om een ​​stelsel van eenheden te produceren 'voor alle tijden, voor alle mensen'. De Academie presenteerde een gloednieuw systeem van lengte - het metrieke stelsel.

Bijna 100 jaar later werd het metrieke stelsel officieel geïntroduceerd in Zweden, na een voorstel van K O Wallenberg. De oude afstandsmetingen zouden geleidelijk worden afgebouwd tijdens een overgangsperiode van 10 jaar. In 1889 werd het verboden om oude Zweedse duim te gebruiken in de handel en commercie.

Maar hoe kon het gewone volk gebruik maken van deze nieuwbakken meter en centimeter toen ze hadden geleerd om te meten in inches? Dit was een probleem dat zeker een oplossing zocht!

Imagecaption=Karl-Hilmer Johansson Kollén.En de oplossing was niet zo ver weg. In Stockholm in die tijd, leefde er een eigenzinnige architect genaamd Karl-Hilmer Johansson Kollen. Hij kreeg de opdracht om de details voor een theater te ontwerpen, maar weigerde op religieuze gronden en nam ontslag. Wie zou dat durven doen, in deze tijd ...? En hoe moest hij nu de kost verdienen?

Karl-Hilmer realiseerde de educatieve waarde van de mogelijkheid om beide meetsystemen te zien op hetzelfde moment, dus ontwikkelde hij een vergelijkingsmeter. Dit was gewoon een meetstok dat zowel de oude inches en de nieuwe centimeters liet zien. Het probleem was dat de stok lastig was lastig te hanteren bij lange stukken. Karl-Hilmer's vogende innovatie - de duimstok.Imagecaption=Karl-Hilmer Kollén's comparison rule.

Het kapitaal van SEK 5.000 was afkomstig van een Engelse dame die over de nieuwe ideeën had gehoord en daarin wilde investeren. En zo zag de fabriek "Svenska Matt-och Tum-stocksfabriken" haar eerste levenslicht, en genereerde vervolgens vele malen het rendement van de oorspronkelijke investering. Vandaag de dag is de onderneming Hultafors AB - nog steeds de toonaangevende fabrikant van duimstokken in Zweden.

Imagecaption=Oud reclamebord.Sinds het begin, heeft de verkoop van duimstokken zich enorm ontwikkeld, en de totale lengte gaat gemakkelijk een paar keer de wereld rond.

De duimstokken zijn er in verschillende materialen - aluminium, glasvezel of standaard hout - afhankelijk van de omgeving waarin zij moeten worden gebruikt. Het gebruikte hout is niet langer het oorspronkelijke 'echte duimstok hout', zoals vermeld in oude advertenties. Tot de jaren 1960 werden de duimstokken gemaakt van de Zweedse whitebeam (vergelijkbaar met Rowan), maar daarna is zachte berk uitgegroeid tot de nieuwe standaard.

Er zijn nog verschillende lengtes inch. Hultafors duimstokken tonen niet meer de oude Zweedse inches, maar de Britse imperial inch. Met 25,4 mm, is de imperial inch iets langer dan 24,7mm van de Zweedse inchs.

Imagecaption=Zachte berk in Zweden.

Er zijn echter ook Noorse en Deense inch (26,15 mm) die ten opzichte van de imperial inch iets langer zijn. De reden hiervoor - volgens geruchten - dat vroeger alles werd gemeten in imperial inches. Echter, zodra de houtladingen Groot-Brittannië bereikten met schepen uit Denemarken, waren metingen nooit hetzelfde, omdat het hout uitdroog tijdens het transport. Om dit probleem op te lossen, verlengde de Denen officieel de lengte van hun duim om het uitdrogen te compenseren op de reis naar de Britse kust!

Hultafors duimstokkenDus wat kan vandaag de dag worden gemeten met een duimstok? Nou klaarblijkelijk geven ze een hoge precisie aan in zowel het metrieke stelsel, als de metrische en Britse stelsels.

Aan het begin van de duimstok staan enkele kleine cijfers tussen haakjes, samen met een III in Romeinse cijfers. Dit is een officiële EU-markering om aan te geven dat het meetinstrument precies genoeg is om bepaalde van tevoren vastgestelde metingen te doen.

Op 8,5 cm op de duimstokstaat een driehoekig rood symbool bestaande uit de letters KHJK. Dit is niet een of ander internationaal keuringssymbool, maar gewoon Hultafors' eigen corporate symbool.

Vraag het ons