Koopgids - 5 belangrijke punten bij het kopen van een zaag

Of je nu een professioneel vakman of een doe-het-zelver bent en ongeacht wat je wilt gaan zagen, zal deze gids je helpen om je eisen en wensen te begrijpen wanneer je een nieuwe zaag wilt kopen.

1. Een goede grip

Een goede grip is heel belangrijk voor je precisie en controle. Kies een zaag met een handgreep die past bij de grootte van je handen. Als de handgreep te groot is, verlies je aan kracht en verminder je jouw nauwkeurigheid. Voor optimale prestaties moet je een zaag kiezen met een ergonomische handgreep. Als je de zaag buiten gebruikt, zorgt een handgreep met een rubbercoating voor veel grip, ook als de handgreep nat wordt.

2. De dikte van het zaagblad

Over het algemeen biedt een dikker zaagblad meer stijfheid, wat zorgt voor een hogere precisie en betere prestaties. Soms wil je echter meer flexibiliteit of dunnere zaagsneden maken, bijvoorbeeld bij het maken van meubels. En dan is het belangrijk met de juiste balans tussen flexibiliteit en zaagtand geometrie.

3. Een zaagtand geometrie die overeenkomt met je wensen

Zorg dat de tanden van de snijrand scherp zijn en dat de tand geometrie overeenkomt met je behoeften. De 3-fase vertanding op onze HBX handzaag betekent dat de tanden onder drie verschillende hoeken worden geslepen. Dat resulteert in een efficiëntere zaag waarbij je minder kracht nodig hebt om fijne zaagsneden te maken met een hoge precisie. Een traditionele Ryoba zaag heeft daarentegen twee zaagranden en sets met zaagtanden om zowel langs als door houtvezels te zagen - rip-cut en cross-cut. Dit maakt de zaag een optimale keuze voor het maken van meubels.

4. Zaagblad beschermer

Een goede zaagblad beschermer geeft veiligheid en de bescherming van jezelf én je omgeving. Om te zorgen dat hij ook echt wordt gebruikt en niet alleen een zinloos accessoire is, is het belangrijk dat de beschermer een gebruiksvriendelijk ontwerp heeft. En als bonus gaat je zaag langer mee wanneer je een beschermer gebruikt. Dat is goed voor jou en voor onze planeet.

5. Zagen in metaal

Wanneer je in metaal wilt zagen is een hoge zaagspanning cruciaal. Om het materiaal de baas te blijven en om je te verzekeren van een rechte zaagsnede. Voor een optimaal resultaat kies je een zaag die een zaagspanning van tenminste 8.000 Newton heeft.

Raadpleeg onze zaaggids, om te zien welke zaag het beste past bij jou en je werk.

Gereedschap uit dit artikel

graphic