Koopgids - drie belangrijke punten bij het kopen van een hamer

De hamer die je moet gebruiken is natuurlijk afhankelijk van het werk dat je gaat doen. Maar er zijn een aantal algemene richtlijnen om over na te denken, ongeacht wat voor soort hamer je zoekt. Dit zijn drie punten om op te letten bij het kopen van een hamer.

1. Gewicht van de hamer

Minder gewicht betekent minder slijtage van het lichaam. Door het totale gewicht van de hamer tot een minimum te beperken verminder je het risico op overbelastingsletsel. Omdat je een lichte hamer sneller kunt slaan dan een zware, belast je jouw lichaam minder zonder dat het ten koste gaat van je efficiëntie. Ter bescherming van je lichaam is het daarom een goed idee om zo vaak mogelijk een lichtgewicht hamer te gebruiken.

2. Grootte van de schacht

Het risico op beroepsletsel is bijzonder groot als je het gereedschap stevig vasthoudt, lange tijd werkt en verkeerde houdingen aanneemt. Een ergonomisch verantwoorde steel is zo ontworpen dat de grootte, vorm, grip-patroon en materiaal allemaal de juiste hoeveelheid frictie opleveren en een ontspannen grip mogelijk maken. Door het kiezen van de juiste maat van hamer en steel verminder je de belasting op spieren en pezen.

3. “Het gevoel”

Vakmensen praten vaak over het “gevoel” dat hoort bij het vasthouden van een hamer. Naast verschillende gewichten en maten, hebben we stelen in allerlei materialen die de totale ervaring van de hamer ook beïnvloeden. Hickory, staal en glasvezel zijn de meest voorkomende materialen. Welk materiaal je moet kiezen is nauw verbonden met persoonlijke voorkeuren. Sommige vakmensen geven de voorkeur aan houten stelen en anderen voelen zich beter met een rubberen grip. Welk materiaal je ook kiest, het is belangrijk om de best mogelijke grip te krijgen om veilig en ergonomisch te kunnen werken.

Veel succes bij het kiezen van de perfecte hamer. We laten het aan jou over om de spijker op zijn kop te slaan…

Raadpleeg onze hamergids, om te zien welke hamer het beste past bij jou en je werk.

Gereedschap uit dit artikel

graphic