Contactmeter - Een duimstok die plat op het oppervlak blijft liggen

Heb je ooit problemen ondervonden als je plat op het oppervlak probeert te meten met een klassieke duimstok? De Contactmeter heeft een omgekeerde schaal en is altijd in contact met het oppervlak, zelfs wanneer je korte afstanden meet.

De contactmeter is al lang een verborgen pareltje in ons assortiment duimstokken. Wat is er zo speciaal aan, vraag je je misschien af? Nou, bij de contactmeter staat de metrische schaal aan de andere kant van de duimstok, vergeleken met een standaard duimstok. Hierdoor kun je de contactmeter plat op een oppervlak leggen, zelfs als hij niet helemaal is uitgeklapt, waardoor het gemakkelijker is heel nauwkeurig te meten. En daar komt ook de naam vandaan, het gereedschap blijft in contact met het oppervlak dat je meet: contact-meter.

Twee verschillende materialen

De contactmeter is verkrijgbaar in hout en in glasvezel. Net als de klassieke duimstok wordt de contactmeter in Hultafors in Zweden vervaardigd uit het traditionele berkenhout. De andere uitvoering is in glasvezel, dat heeft als voordeel dat het beter bestand is tegen vocht en gemakkelijker schoon te houden is als je met mortel of beton werkt. En omdat ze slechts een minimum aan metalen onderdelen bevatten, zijn ze zeer geschikt voor elektriciteitswerkzaamheden.

Houten duimstokken zijn flexibeler en veel mensen vinden ze gewoon aangenamer om mee te werken. Het volgens ons dus een kwestie van smaak. We weten echter wel dat als je de contactmeter eenmaal probeert, je hoogstwaarschijnlijk niet teruggaat naar het traditionele model. Durf je het te proberen?

Het driehoekige rode symbool

Op elke duimstok van Hultafors zie je een rode gelijkzijdige driehoek. Daarin staan de letters KHJK, de initialen van oprichter Karl Hilmer Johansson Kollén.

De oprichter van Hultafors, Karl Hilmer Johansson Kollén, vond de duimstok uit in 1883. Sindsdien produceren wij duimstokken voor professionals over de hele wereld.

Gereedschap uit dit artikel

graphic