Zo repareer je hamers en sleggen

Als een sleg of hamer kapot gaat, is het vrijwel altijd de steel/handvat die de boosdoener is. In deze gids behandelen we hoe je je gereedschap op de juiste manier kunt repareren.

Een steel van een slechte kwaliteit of een kapotte steel is een groot veiligheidsrisico. Maar als de kop nog steeds in goede staat is, kun je het gereedschap opnieuw gebruiken door een nieuwe steel aan te brengen.

Houd de nieuwe steel droog

Wanneer je een nieuwe steel op je gereedschap aanbrengt, moet je controleren of de steel droog is. Als dat niet het geval is en hij droogt nadat de kop is gemonteerd, bestaat het risico dat de kop loskomt. Dit geldt ook voor de wig als je een nieuwe steel aanbrengt met behulp van een houten wig.

Stelen

A = Essenhout
S = Staal
G = Glasvezel
H = Hickory

Modelnamen

BHS 295 – 19 x 11
↓ ↓ ↓
Model Lengte oog

Ga als volgt te werk om een nieuwe steel aan te brengen:

  1. Zaag de bestaande steel net onder de kop af.

  2. Boor een aantal gaten in het oog.

  3. Tik de resten weg en maak het oog schoon.

  4. Druk en tik de kop stevig maar zorgvuldig op de nieuwe steel. Zaag het uitstekende deel van de steel eraf.

  5. Breng de stalen spie zo aan dat het uiteinde van de steel het oog helemaal vult. Mocht de stalen spie niet voldoende zijn, moet je voor de stalen spie een houten spie aanbrengen. Je maakt een wig door hem uit een droog stuk hard hout te zagen. Vervolgens splits je het uiteinde van de steel met behulp van een beitel. Breng wat houtlijm aan, tik de houten wig erin en zaag het overtollige hout weg.

  6. Klop vervolgens de stalen spie erin zodat deze de houten spie op zijn plaats houdt. Breng vervolgens olie aan op het uiteinde van de steel om hem tegen vocht te beschermen.

Gereedschap uit dit artikel

graphic