Johan Skullman – outdoor specialist

We hadden met outdoor specialist Johan Skullman een gesprek over waar je aan moet denken als je met snijkanten gaat werken - met bijlen en messen dus.

Kopen mensen wel eens de verkeerde bijl?

Ja, dat komt regelmatig voor. Een bijl moet geschikt zijn voor een hoofddoel en misschien nog iets anders. De bijlen zijn echt verschillend en dat betekent dat bepaalde bijlen minder geschikt zijn voor sommige soorten werk.

Wat voor beschermende uitrusting moet je dragen als je met een bijl werkt?

Het begint bij handschoenen en als je regelmatig hout hakt, moet je ook een veiligheidsbril op doen.

Wat is het belangrijkste waar je aan moet denken bij het gebruiken van snijkanten - met bijlen en messen dus?

In je eentje met messen en bijlen mag alleen als je beschikt over de juiste EHBO-kennis. De EHBO-materialen moeten altijd binnen handbereik liggen. Niet een paar meter verderop ergens in een tas. Als je de boel verkeerd vastpakt, kun je heel makkelijk serieuze verwondingen oplopen.

Weten mensen die een bijl kopen hoe ze ermee om moeten gaan?

Helaas niet. Het zijn vaak nieuwe eigenaren van huisjes of mensen die graag in de natuur bezig willen zijn. Je kijkt vooral wat je nodig hebt, maar niet hoe je het allemaal veilig moet gebruiken.

Welke fouten worden er het meest gemaakt?

Mensen begrijpen niet wat er kan gebeuren als je niet goed omgaat met een bijl. Je bedenkt niet eerst hoe je het brandhout veilig op het hakblok moet leggen, hoe je moet gaan staan en welke handgreep het meest geschikt is voor wat je wil gaan doen.

"Net als bij een mes kun je ook met een bijl allerlei verschillende dingen doen. Als je het staand doet, moet je de bijl anders gebruiken dan als je door je knieën gaat."
Johan SkullemanOutdoor specialist

Stel dat ik in het bos ben en een vuurtje wil aansteken. Waar moet ik aan denken?

In het bos heb je geen hakblok bij je. Als je kleinere takken dan veilig wilt doorhakken, moet dat op een andere manier. Je kunt dan normaal gesproken beter op je knieën gaan zitten, de tak op de grond leggen en de bijl op het hout plaatsen om verwondingen te voorkomen. Je moet in zo'n situatie bijvoorbeeld niet vol uithalen met de bijl.

Als je de bijl meeneemt de natuur in, waar moet je dan aan denken om die veilig mee te nemen?

Je moet hem zo dragen dat de scherpe kant geen schade kan veroorzaken, liefst met een beschermer die stevig vastzit. Je kunt de bijl vastzetten op een rugzak of, beter nog, de kop onder een klep doen. Het gevaar dat je ergens achter blijft haken is dan ook kleiner. Als het kan, is het goed om de bijl in de rugzak te laten stoppen terwijl je die al op je rug hebt.

De top 3 voor een veilig gebruik van een bijl

  • Altijd een EHBO-set bij de hand.

  • Veiligheidshandschoenen en een veiligheidsbril.

  • De juiste bijl en de juiste werktechniek.

Zijn er nog andere dingen waar je aan moet denken?

Als je graag wilt dat de bijl zijn werk goed doet, is het belangrijk om deze steeds goed te onderhouden. Een botte bijl is een minder goede bijl.

Gereedschap uit dit artikel

graphic