Profiel- en einddoppen

De sterkte van een waterpas wordt bepaald door de vorm en dikte van het profiel, evenals door de gaten voor de libellen.

Profiel voor kracht, einddoppen ter bescherming

De sterkte van een waterpas wordt bepaald door de vorm en dikte van het profiel, evenals door de gaten voor de libellen. Hoe groter de opening, hoe minder de duurzaamheid. En hoe dikker de wanden hoe groter de duurzaamheid.

Aluminium combineert duurzaamheid met een licht gewicht

Aluminium is een gangbaar materiaal voor profielen omdat het stijfheid, duurzaamheid en een licht gewicht combineert. Aluminium geeft het profiel extra stevigheid zonder dat de waterpas te zwaar wordt. De sterkte van de profielen wordt gecontroleerd door het te onderwerpen aan krachten van bovenaf (buigen) en op de korte zijden (spanning).

Hultafors biedt verschillende soorten profielen aan. Een zandloperprofiel voor een licht gewicht en goede grip of een boxprofiel voor extra stevigheid.

Hultafors heeft ook waterpassen met een plastic profiel. Dat is een goede keuze voor metselaars, omdat het cement niet aan het plastic blijft kleven.

Een sterk profiel is bestand tegen grote druk

De sterkte van het profiel wordt gecontroleerd om te zien hoe het reageert op grote druk vanaf de bovenkant en de zijkanten. Het gewicht is een goede indicatie voor de kwaliteit van het profiel. De waterpassen van Hultafors wegen allemaal meer dan 500 gram per meter.

Einddoppen beschermen het profiel

Mocht je de waterpas laten vallen of ergens tegen aan stoten wordt het profiel beschermd door einddoppen van hoge kwaliteit. Deze zijn gemakkelijk te verwijderen en weer terug te plaatsen.

De lengte doet ertoe

De lengte van de waterpas speelt ook een rol – hoe langer de waterpas, hoe nauwkeuriger hij is bij metingen. Je moet echter extra opletten met een lange waterpas zodat het profiel niet verbuigt of vervormt. Voor de best mogelijke duurzaamheid ondergaan onze waterpassen een aantal strenge testen waar ze worden blootgesteld aan uitzonderlijke krachten.

Zelfs een uitstekende waterpas kan ontoereikend zijn als hij te kort is. Daarom biedt Hultafors waterpassen in diverse lengtes aan, voor elke meetsituatie.

Gereedschap uit dit artikel

graphic